Азиатският Ден на децата

Днешният ден е специален за голяма част от Източна Азия. На 5 май се отбелязва Денят на детето и това е национален празник в Корея и Япония.
Човекът, отговорен за създаването му в Корея, е авторът на детски приказки Панг Чонг Хуан, който популяризира 5 май през 1923 г. като празник, посветен на бъдещето на страната – младото й поколение.
На този ден цялото семейство празнува, а най-малките получават различни подаръци и най-любимата им храна. Много от малчуганите отиват с родителите си в увеселителни паркове, музеи, зоологически градини или на кино. В сеулския детски парк например, на 5 май децата получават шанса да яздат не само понита, но и истински камили.

Японците също отбелязват празника като част от Златната седмица. Този ден е отделен като признателност към децата и е посветен на тяхното щастие. Японското правителство го прави национален празник през 1948 г, като обединява деня на момчетата и деня на момичетата в един. Традициите, които се запазват, са две основни. Предаваните от майка на дъщеря кукли се изваждат и подреждат на 5 или 7 етажирана стойка, където на най-горния ред се поставят императора и императрицата. Денят на момчето оставя в наследство хвърчилата от шарени шарани, които се окачват по покривите на къщите. За всяко дете от мъжки пол се слага по един шаран, който символизира сила и решителност – желани качества за всеки мъж.
Традиционните сладки, които се сервират на 5 май в Япония, се наричат кашива-мочи – оризови топки, пълнени с червена бобена паста, и чимаки – сладка оризова паста, обвита в листо от бамбук или ирис.

Други страни, в които също се отбелязва празника, са Китай, Тайван, Хонг Конг и Макао, макар и в различни дни в зависимост от лунния календар.

Вашият коментар