Вирокана Буда

Казват, че ако застанеш на рамото на Буда, трябва да си поне 2.5 м, за да се изравниш с ухото му. Извисяващ се на 15 метра от земята, седнал в лотус с триметрови венчелистчета, спокойната фигура на Вирокана Буда („този, който сия в света като слънцето”) се подслонява в един от най-големите дървени храмове в Япония – Тодажи, който се намира в град Нара . Осветена през далечната 752 година, статуята е излята от бронз и е била покрита с тънък пласт злато. Вековете са оставили своите отпечатъци и тя е била поправяна много пъти. Настоящите й ръце са изработени през периода Момояма (16 век), а главата е направена по времето на Едо (17-18 век). В момента цялата фигура тежи цели 500 тона!

Голямата зала, в която се е помещавала статуята, е пострадала при войните през 11 и 16 век и настоящата сграда е третата подред, вдигната през периода Едо. Въпреки че размерът й е с около 30% по-малък от оригинала, храмът Тодаджи си остава най-голямата дървена структура в целия свят. Сградата е културен паметник на ЮНЕСКО, заедно с още седем структури в град Нара.

В една от колоните в залата, където се помещава статуята, има специален отвор, голям колкото ноздрата на божеството. Поверието гласи, че всеки смелчак, който премине през него, ще получи през следващия си живот просветление.

Вашият коментар