Корея остарява най-бързо

През следващите 40 години се очаква Корея да стане нацията с най-голям брой възрастни хора. Това съобщи Корейският финансов институт. През 2050 г. средната очаквана продължителност на живот ще достигне 83,5 г., благодарение на по-доброто здраве и храна като резултат от увеличаващия се доход, а хората над 65 години ще бъдат 38,2 % от населението, повече от която и да е друга страна.
Институтът предрича, че само 26 години ще са необходими на Корея да увеличи процента на застаряващото население от 7 на 20. В сравнение с останалите развити страни, това е твърде кратък период. За Франция например годините са 154, Щатите – 94, Германия – 77, а Япония – 36.
Ако прогнозите им се окажат верни, то съотношението между хората над 65 и децата под 14 ще стигне 125,9 през 2020, надвишавайки това на Великобритания и Франция, а след 30 години ще задмине и Япония.
За съжаление корейската социална система за възрастни не може да смогне тези темпове на застаряване на населението. Това ще принуди в скоро време пенсионерите да разчитат на по-малко средства, а икономическият ръст може да бъде сериозно застрашен. Прогнозите са, че ако тенденциите се запазят, той да падне над тридесет пъти през следващите 30 години.

Източник: ChosonIlbo

Вашият коментар