Белият ден – когато мъжете са на ход

Празникът на любовта – 14 февруари или Св. Валентин не е традиционен за Корея и Япония, но както и в България, е станал част от специалните поводи в календара. Не липсват подаръци, романтични срещи и цветя, но традицията повелява жените да приготвят дарове за човека, който ги вълнува – приятел или съпруг. Най-честият избор за повечето е шоколадът, много често ръчно приготвен, а събитието се отбелязва с посещение в някои уютен ресторант. Затова и резервациите за този ден се правят месеци предварително и една обиколка из заведенията по това време ще ви изпрати в романтичния свят на влюбените от множеството двойки, които са окупирали местата.

На влюбените от двете държави явно не им стига само този ден, а са отбелязали още една специална дата, месец след Св. Валентин. Празникът е известен като „Белия ден“ (14 март). Тогава мъжете, получили подаръци на 14 февруари, трябва да върнат жеста на жената, която ги е ощастливила, и да я изненадат с нещо, обикновено доста по-скъпо от шоколад като бижута или бельо.

Отбелязването на Белия ден стартира през 1978 г. в Япония по инициатива на Националната агенция на сладкарската индустрия и приканва за „отговор“ мъжете, които са получили подаръци на Св. Валентин. Малко по-късно се стартира рекламирането и производството на белия шоколад, който силният пол да използва като ответен дар, откъдето идва и наименованието.

Някой да долавя прилика с историята за възникването на стареца с бялата брада и червеният костюм? 🙂 Маркетингът за пореден път доказва, че е изключително мощен инструмент.

Вашият коментар