Стайната култура в Корея

Ще ви разясним какво представляват някои популярни обществени забавления, които сте чували по филми и сериали.

Думата за стая в Корея е ‘bang’ и като окончание може да се срещне в няколко наименования на обществени развлекателни услуги, които са типични за местната култура.

DVD bang – стая с голям телевизор и удобни фотьойли, където можете да си наемете филми и да ги гледате. Обикновено се срещат покрай университети и се намират на вторите етажи на сградите. Стаите варират от обширни до клаустрофобични, някои от тях могат да имат дори легла. Голяма част от хората просто гледат филми, но други ги използват като място за романтични срещи с любимия. Студентите, които живеят с родителите си, са тези, които най-вече се възползват за последното.

PC Bang – аналог на интернет клубовете. Шумни, мрачни и задимени помещения, в които хората сърфират в интернет, проверяват пощите си или играя онлайн. Късните часове се окупират най-вече от по-възрастни господинчовци, които се ровят из сайтове с неприлично съдържание.

Nore bang – малки стаи за караоке, където хората избират различни песни, които пеят с микрофон пред своите придружители. Забавлението в норебанг е едно от най-любимите развлечения в Корея. И хората не ходят там, за да пеят само когато са пияни. А за да се упражняват с изпълнения на песни за следващата офис сбирка. Това е мястото, където може да полудееш от кеф и това да не прави впечатление на никого.

Sarang bang – аналог на любовните хотели. Място, където наемаш стая почасово. Често срещани са из цяла Корея. Редовни техни посетители са студенти и бизнесмени, срещащи се с любовниците си. Варират от спартанско обзаведени до красиви замъци с мигащи светлини и вибриращи легла. Някои от тях дори нямат рецепция, така че може да се настаниш без никой да те види, като си платиш през специален автомат за кредитни карти. Паркингите на тези места предлагат и нещо като гумени приспособления, с които да скриеш регистрационния номер на колата, докато си отседнал в хотела.

Салон с компаньонки – тези стаи са нещо като ресторанти, в които се предлагат напитки и храни на мъже, а сервитьорките са млади момичета, които те обгрижват с внимание и интерес. Много от бизнес сделките се финализират тук, поради което на съпругите се налага да се примиряват с тази салонна култура. Говори се, че има подобни заведения и за жени, но са по-рядко срещани и двойно по-скъпи.

JimJil Bang – Чимджил е семейна сауна. Това е единственото място от всички изброени, където няма намеци за нещо непристойно. Преди много години и у нас се срещаха подобни публични бани, разделени за мъже и за жени, където хората се събираха, освен за да се изкъпят, и да поклюкарстват.

Корейските сауни са съвкупност от няколко помещения, които предлагат от умерена температура за загряване до 90-градусови предизвикателства, масажи и зали за отпочиване. Всички са отворени 24 часа в денонощието и може да се използват за пренощуване.

Вашият коментар