Халлю – културният феномен в Азия

Корейската вълна или Корейската треска е вече наложил се термин за значителната популярност на южнокорейската култура из цял свят. Известна е най-вече като „Халлю“ /한류, Hallyu/, което е директният корейски превод на словосъчетанието.
Възникването на думата става не на родна почва, а в Китай, в средата на 1999 г. Пекински журналисти били поразени от нарастващата с огромна скорост популярност на корейската развлекателна индустрия и култура в Китай. Водещи позиции в разпространението на вълната държали корейските телевизионни драми.
В основата на този подем и преориентиране стояли утвърждаващите се възгледи на цялото общество в Корея да превъзмогне индустриалната криза от 1997 г. чрез използването на културната индустрия и нейните ценности.
Успехът бил наистина огромен и сериалите привлекли голямо внимание. Експортните приходи от тези продукции дори надвишили тези, идващи от корейската музика и филми.
Ако през 2002 г. доходите от Халлю били 500 млн. долара, през 2005 сумата скача на милиарди.

Първите корейски драматични сериали, които се купуват отвън са Autumn in My Heart, Winter Sonata(2002), Dae Jang Geum (Jewel in the Palace 2003), Full House (2004). Нарастващият интерес към сериалите провокира и усилено търсене на корейски филми, последвано от обръщане на вниманието към поп музиката, храната и езика на Южна Корея.
След тригодишен бум обаче, започва да се наблюдава и известен спад. Няколко са причините за това. Първо, повтарящите се сюжети за герой или героиня с неизличимо заболяване, трагични любовни истории или интерпретация на приказката за Пепеляшка стават твърде предвидими за зрителите. Второ, започва да се усеща налагане на корейската гледна точка към историята, което не се нрави особено на околните съседи на страната. Не на последно място се утвръждава корейската култура и дори кухня чрез сериалите, което осезаемо измества фокуса от останалите азиатски страни.

Въпреки това, в момента Южна Корея е една от десетте държави с най-голям експорт на културна продукция.

Вашият коментар