Хотелите капсули

Пътуващите до Токио биха могли да опитат от това уникално изживяване, което е изключително често използвано от много японци. Хотелите капсули предлагат вместо стая нещо като клетка с размери 100х100х300 см. За всеки чужденец спане в подобна структура е истинско предизвикателство за клаустрофобия и възможност за докосване до усещането за това как се чувства човек в ковчег или каюта на космически кораб. Този уют е създаден от японската изобретателност, провокиран от пестеливостта и търсенето на ефективност при разпределението на пространството.
Тези места за спане са популярни най-вече сред бизнесмените, които са пропуснали последния влак за вкъщи, и за всички, които пътуват за кратко. Срещу сумата от 29 долара на вечер, получавате малък сейф и лична клетка, в която разполагате с редица удобства като климатик и телевизор. Към всеки хотел капсула има и общи помещения като евтин ресторант, салон за масажи и бани.
Съществуват хотели с близо 700 капсули, както и такива, които са специално за мъже или за жени.
Възникването на този вид хотели става през 1979 г., когато по идея на Кишо Курокава в Осака отваря врати първият „Capsule Inn“. От тогава в Япония броят на хотелите капсули достига до 300. Но дори и в наши дни основната цел на тези места си остава същата като в миналото – евтин начин за преодоляване на нощната дрямка.

Вашият коментар