Любителите на снежните скулптури се събират в Сапоро

Снежните човеци са нещо традиционно за зимния сезон, но кой би могъл да предположи, че играта със снега на група деца в площад Одори през далечната 1950 г. ще положи началото на един от най-големите зимни фестивали в Япония.

За 62 път град Сапоро ще привлече тази година над 2 млн. души с впечатляващите си майсторски снежни склуптури на различни световни забележителности и анимационни герои.

За една седмица, от 7 до 13 февруари, най-студеният град в Япония ще се превърне в зимна страна на чудесата.

Тази година паркът Одори ще приюти 248 снежни скулптури. Необходимото количество сняг за тяхното изграждане е било донесено от 6500 петтонни камиона.
Като част от атракциите, които посетителите могат да видят, са Забраненият град, Великата китайска стена и Царят лъв на Дисни.
Един от кътовете е посветен на света на динозаврите, с множество гигански същества, на които да се любуват туристите.
Истинско копие в огромни размери е направено на храма Хиункаку, едно от националните съкровища на Япония, до което много малко хора имат достъп, тъй като обикновено не е отворено за публиката.

За ентусиасти от всички възрасти е изградена дълга пързалка, на която могат да се спускат едновременно по 6 души, а отделни кътчета има за всички любители на ските и сноуборда.

На подобен фестивал няма начин да няма и състезание. За 38 пореден път ще бъде организирано съревнование между 16 отбора от различни страни, за които са подготвени снежни блокове за пресътворяването на техните идеи. На сайта на събитието може да видят и скиците на техните скулптури, които ще бъдат изработени за състезанието.

Посещението през зимата на най-северната точка на Япония – остров Хокайдо,  те пренася в една снежна и бяла страна, в която жителите й сякаш живеят под земята. Сложна система от отопляеми подземни тунели, молове и транспорт е изградена за улеснение живота на всички през зимните месеци.
Едва през 1868 г. островът е обявен за най-северната административна граница от империята Мейджи, а само десетилетие по-рано е бил населяван от по-малко от 10 души.
От тогава населението достига 1.9 млн. души, с хиляди туристи, които прииждат за ежегодния снежен фестивал в Сапоро през февруари. Районът умело се възползва от факта, че „получава“ сняг повече от всяка друга местност в света – над шест метра на година.

Вашият коментар