Една от най-известните планини в света

„Всеки японец трябва да я изкачи, но само глупакът ще го направи два пъти“ – японска поговорка

Планината Фуджи, която още можете да я срещнете като Фуджи-яма, макар че японците си я наричат Фуджи-сан, е един от най-ярките символи на Япония. Със своите 3776 м тя е най-високата планина в Япония. Класифицирана е като активен вулкан, макар че той е в „спящо състояние“ от 1707 г. насам.

Най-добре се вижда през зимата или рано сутрин, когато въздухът още не е замърсен. Красивата гледка е вдъхновила много произведения на изкуството като например серията от рисунки на дърво  ‘Thirty-six Views of Mt. Fuji‘ на Хокусай. Има обособени множество туристически места в района на Фуджи-сан, като например Miho no Matsubara в перфектура Шизуока,

известни просто защото предлагат изключителни кътчета за наблюдение към планината. Някои хора дори могат да определят какво ще е времето по формата на облаците, които се роят около върха на Фуджи.

Официалният сезон за изкачване започва през юли и приключва август. През това време над 200 хил. души посещават планината – някои за удоволствие, други на поклонение, следвайки собствените си вътрешни пориви и религиозни виждания. Върхът посреща посетителите с 20 градусова разлика от подножието сред черен вулканичен пясък и скали, затрупани от сняг.

Автобус може да ви отведе до някъде за два часа и половина, а оттам трябва да се изкачите пеша до висините – походът отнема минимум около 5 часа. За съжаление има следния парадокс – хубавите и ясни снимки, които толкова привличат всеки турист, са правени през зимните месеци, когато е немислимо да достигнеш върха, а през летните месеци трябва да се пребориш освен с влагата, и с пелената от облаци, които обикновено обкръжават горната част на Фуджи. Така че е напълно възможно да се изкачиш до горе, без всъщност да видиш какво си изкачил :). За сметка на това можете да очаквате невероятни гледки, ако останете да посрещнете изгрева горе.
Красивият връх на Фуджи може да бъде забелязан и от най-високите небостъргачи на Токио в ясно време въпреки 100 километровото разстояние, което ги дели.

Вашият коментар