Най-популярната група в Япония

SMAP е съкращение от Sports Music Assemble People. Абревиатурата е наименование, което е изключително популярно в Япония – зад нея най-популярната група в страната, която и до момента остава най-продаваната в историята. Тя има собствено тв шоу, дори няколко, хиляди реклами, редовни появи в някои от най-известните телевизионни сериали. Като най-ярката звезда в актива на вездесъщата агенция за млади таланти Johnny’s Jimusho (Johnny & Associates), и тя не е била пощадена от трудности и скандали, но въпреки това остава да грее доста повече, отколкото повечето хора са очаквали. Дори слуховете за систематичните издевателства на фирмения президент Джони Китагава над младите му подопечени не повлияха на популярността на SMAP.

Съставът на групата претърпява редица промени преди официалния дебют и е включвал Сакамото Масаюки (в момента член на V6) и Кокубун Таичи (който е част от „Tokio“). Финалната шестица се оформя от лидера Накаи Масахиро, Кимура Такуя, Катори Шинго, Кусанаги Цуйоши, Инагаки Горо и вече бившия член Мори Кацуюки, които дебютират като помощна група скейтбордисти на популярните „Хикару Генджи“ през далечната 1988. SMAP издават първия си сингъл през 1991 г., но продължават да са най-непопулярната група на Джони. Тогава Накаи моли големия шеф да им позволи да си направят собствено телевизионно предаване, с което да разсмиват хората с особените си характери. Следващото десетилетие идва с отмирането на „идол“ групите, но благодарение на находчивите маркетолози на агенцията, членовете на SMAP били навсякъде – телевизионни програми, концерти, мюзикъли, радио, реклами. Особено Кимура Такуя се превръща в „плакатното момче“ за своето поколение и получава солидни суми за рекламните си участия. Сингли като „Gambarimasho“, „Celery“, „Sekai ni Hitotsu Dake no Hana“ стават бестселъри. Дори напускането на Мори през 1996 г., който става мотоциклетен състезател, не спира устрема на SMAP. Благодарение на тяхната популярност, „Johnny & Associates“ се превръща в една от най-успешните агенции в Япония с печалба от близо 3 млрд. йени през 1995 г.  Година по-късно правят собствено телевизионно предаване SMAPxSMAP, което продължава да е едно от най-гледаните и в момента.

КИМУРА ТАКУЯ

Обявяван нееднократно за един от най-сексапилните мъже в Япония (да не споменаваме Тайван и останалите страни), заслужено той си спечелва уважение с актьорския си талант. Неоспоримата му дарба и екранно присъствие превръщат драми като „Beautiful Life“, „Long Vacation“, N“A Sleeping Forest“ и „Hero“ в безусловни победители по зрителски рейтинг. Той получава наградата на Японската академия (която отказва да приеме) през 2006 г. за ролята си на слепия самурай във филма „Bushi no Ichibun“ на Ямада Йоджи.

Бракът му с популярната певица Кудо Шизука става една от най-големите новини за 2000 година, а раждането на дъщеря им Кокоми следващата година следва същата тенденция.

КАТОРИ ШИНГО

Заклеймен като бебето на SMAP, Шинго има една от най-шарените кариери сред членовете на групата. От голи снимки до различни телевизионни роли – като тази на Шинго Мама и нейния сингъл ‘O-ha Rock’, достигнал милион продадени копия – той изглежда се бори срещу всеки опит да бъде категоризиран и изпраща странни и заблуждаващи сигнали за сексуалната си ориентация. Едно от най-успешните му участия е като водещ на развлекателното предаване „SmaStation“ по  TV Asahi, което вкарва нови идеи в телевизионните продукции и така се създават шоута, които дори се съревновават по различните канали. Сред филмовите му роли спада  „Saiyuki“  и последната адаптация на „Zatoichi“, а името му е част от първата продукция, която се появява на Бродуей.

НАКАИ МАСАХИРО

Определен е за лидерът на SMAP.

Което означава, че той е човекът, който представлява групата, когато това се налага. Публично е признал, че няма певческа дарба, а талантът му е по-скоро в развлекателната област. Често е водещ на различни телевизионни програми и един от най-големите фенове на бейзболния отбор „Yomiuri Giants“. Става част и от новите попълнения в новогодишния фестивал на NHK „Kohaku Uta Gassen“ през 1997 и 1998, както и през 2006.

КУСАНАГИ ЦУЙОШИ

С изпитото си лице и слабата си фигура, със срамежливото и понякога странно поведение, той изглежда малко не на място в тази група.

Известен е като корейското лице на SMAP, заради неговото алтер-его, наречено Чонан Кан (което е корейското четене на истинското му име). С много грим и удивително добър корейски Кан е нещо като пионер в изграждането на връзките между корейската и японската поп култура от японска страна. Арестът му през 2009 г. за ексхибиционизъм се превърна в голям скандал, който би прекъснал всяка по-дребна кариера, но само след месец Кусанаги отново бе пред екрана. Което още повече индикира каква „златна гъска“ са членовете на SMAP за японската развлекателна индустрия.

ИНАГАКИ ГОРО

Най-незабележимият член през последните години, въпреки че това донякъде може да се дължи на ареста му. През 2001 г. при опит да предотврати глоба за паркиране, той се опитва да избяга и удря жената-полицай, която е щяла да му напише фиша. Този инцидент завършва с парично споразумение, но нанася голям удар не само неговия имидж, но и на групата като цяло. И той като Кимура не се появява сам по предавания, а по-скоро бихте го видели в някоя телевизионна драма.  С интереса си към виното и филмите, той поддържа имиджа на най-образования от петимата.

Няколко любопитни неща за SMAP

1. Според Шинго, групата е „официално“ формирана в багажника на един ван. Като част от Skateboys, които са били поддържащи танцьори на „Hikaru Genji“, те пътували заедно към едно от участията, когато Johnny K неочаквано обявил в колата: „От днес ще се казвате SMAP!“

2. Членовете на SMAP отговарят на определен цвят. Шинго е зелен, Цуйоши е жълт, Кимура е червен. Накай е бил синият цвят, а Горо – розовия. Но след инцидента с Горо през 2001, Накай започва да носи розово, за да напомни на феновете, че Горо все още е част от SMAP. Неофициално цветът на Горо вече е син.

3. Инагаки Горо не е част от първоначалния екип на SMAP.

4. Но Кокубун Таичи е. Johnny K първоначално е мислел да включи Таичи в SMAP, но по-късно преценил, че ще по-подходящ за „Tokio“.

5. Накаи и Кимура са известни като „топ двойката“ на групата заради годините и характерите си. Двамата са най-възрастните, познати са като много трудни личности с буен нрав, изключително сериозни към работата си. Накаи може да е официалният лидер, но Кимура се счита за сърцето на групата.

6. Кимура Такуя е най-добрия певец в групата. Но  SMAP считат Домото Цуйоши като най-добрия певец от всички Джонита в компанията.

7. През 1993 SMAP провеждат първия си концерт в голяма зала. Когато той започва, шокът за петимата е голям – арената е пълна по-малко от половината, а трибуните са напълно празни. Те считат това за едно от преживявания, което ги е накарало да осъзнаят колко много още трябва да работят.

Десетилетие по-късно

8. Турнето „Drink! concert“ през 2002 привлича повече от 1,1 млн. души на 24 концерта. С това се поставя рекорд в Япония по брой посещения за единично турне.

10 неща за Накаи Масахиро

1. Накаи отчаяно е искал да стане професионален бейзболист. Получава травма в училище и докторът го принуждава да спре с бейзбола. Присъединява се към Джонитата, защото обичал да се движи и му липсвал баскетбола.

2. Накаи е известен с изключително слабия си стомах. Твърди се, че преди снимки се разболява толкова сериозно, че буквално повръща.

3. Като лидер на групата, Накаи окуражава колегите си да намерят странично занимание извън SMAP (той никога не е вярвал, че групата ще остане заедно толкова дълго и е искал всички да са осигурени с нещо, което да правят в бъдеще).

4. Известен е като работохолик. Единствен от екипа на предаването „Iitomo“ не си е взимал почивен ден, което дори е означавало да пътува между Корея и Гърция за две седмици за снимките на „Iitomo“. С това и досега е ненадминат вече 10 години.

5. Накаи решил още първоначално, че SMAP не са особено талантливи в пеенето. Затова той се въплътил в образа на човек без чувство за музиката и се обявил за най-лошия певец на групата, за да може останалите членове да изглеждат по-добри.

6. Накаи е написал текстовете и мелодиите на няколко песни на групата, така че се оказва, че е доста музикален.

7. Накаи знае толкова много за бейзбола, че твърди, че може да наименова някой играч и статистиката му само по чорапите. Често го канят за коментатор по бейзболни предавания.

8. Имало е период, в който е имал собствено развлекателно предаване с негово участие (като водещ или помощник-водещ), излъчвано всеки ден от седмицата.

9. Когато се наложило веднъж да стои в болницата заради стомашни проблеми, собственоръчно махнал системата, която била включена в ръката му и с такси отишъл в „Music Station“, където SMAP имали участие. Отказал категорично да отсъства от изпълнението, въпреки че песента, която те представили, не съдържала негово соло.

10. Накаи обича SMAP и често бива обявяван от останалите от групата за неин най-голям фен. Шинго твърди, че Накаи има снимка на групата в рамка, разположена в хола му.

10 неща за Кимура Такуя

1. Кимура ненавижда да бъде наричан „Кимутаку“! Това име е измислено от медиите, но никой уважаващ себе си фен на Кимура не би го нарекъл така.
2. Кимура е единственият семеен в групата. Има две дъщери.
3. Кимура е известен като семеен мъж. Цени семейството си и тяхната лична неприкосновеност повече от всичко.
4. Кимура обича да сърфира. Често го виждат да прекарва дните си на сърфа и да се забавлява с останалите сърфисти.
5. Той е перфекционист. Всеизвестен е с настояванията си за презапис и снимане наново, ако не харесва резултата до момента. Въпреки това има изключително малко NG-та, които се случват обикновено когато е настоявал за нов дубъл.
6. Счита се за бащата на SMAP. Докато Накаи е като майка и обсипва с грижи останалите, Кимура е стриктният и суров баща, който дори наказва, когато е необходимо.
7. Много мислят, че Кимура е перфектен – умен, талантлив и красив. Обаче той мисли обратното! Има комплекс и мисли, че винаги е можел да се постарае повече или да се справи по-добре.
8. Абсолютен чистофайник! Твърди сам, че чистенето му  е хоби.
9. Наричат го „кралят на драмите“. Всички негови сериали имат постоянен и висок рейтинг.
10. Знае се, че има слабо рамо, което често изскача от ставата си. В миналото той сам се е заемал с наместването му, дори по средата на някой техен концерт!

10 неща за Инагаки Горо

1. По-голямата му сестра изпратила неговата молба за участие в Джони, когато бил в училище. Тя била фен на много идоли от компанията и мислела, че ако и брат й е там, ще има възможност да се вижда с тях.

2. През всичките си години в SMAP има една и съща прическа. Твърди, че естествените му къдрици правят трудно носенето на шапка по друг начин. Останалите от групата се шегуват, че по начупената му от влажността коса можели да прогнозират кога ще вали.

3. Често е  наричан (от феновете и от колегите му) най-лошият танцьор не само в групата, но и сред всички Джонита. Най-слабият атлет в SMAP, често е подиграван при физически предизвикателства, като например тениса на маса в Utaban“, Idol Kickoff в „SxS“ и почти за всяко в „Tokyo Friend Park“.

4. Може и да не е добър във физическите дейности, но за него също казват, че е най-големият естет в групата. Обича да чете, харесва изкуството и е експерт по виното. Докато останалите участват в телевизионните драми, той предпочита театралните сцени.

5. През 2001 е арестуван при опит да избегне фиш за неправилно паркиране, при което наранява полицай. Обвиненията са оттеглени, но за 143 дни той не се появява нито по телевизията, нито публично. За първи път SMAPxSMAP излизат в дълга почивка поради този инцидент.

6. Когато шоуто отново се завръща, участват само четирима от групата. За да покаже своята подкрепа за Горо, Накаи започва да носи розово в откъса на предаването „Bistro“ – цветът на Горо. И напук на мениджмънта, и четиримата редовно използвали ръцете си, за да показват числата 5 и 6 пред камерите, докато ги давали на живо по телевизията. На японски пет се произнася „Го“, а шест – „Ро“.

7. Мрази да си сваля дрехите публично. Последните години е фотографиран напълно облечен. На концертите на SMAP често е единственият, който не сваля тениската си по време на изпълненията на бис.

8. Има тежка акрофобия, която е била голям проблем в началните години, тъй като е отказвал да участва в мероприятия, където височините са били някакъв елемент от тях.

9. Забравя. Преди време споделя в предаването, че е изгубил повече от 7 мобилни телефона!

10. Горо обича безумно котки, особено двете, които има вкъщи – руска синя и американска късокосместа. Категорично отказва да съобщи имената им, но SMAP феновете се шегуват, че вероятно ги нарича Накаи и Кимура.

10 неща за Катори Шинго

1. Напуска училище след основното и от тогава работи непрекъснато. Въпреки това е считан за много добър артист и издава книга за изкуството. Преди години в SMAPxSMAP, заедно с група деца, рисува стенопис на вагона на един влак.

2. През 1996 г. Шинго застрахова задните си части за 200 млн. йени, защото драмата, в която участва по това време „Toumei Ningen“ (Невидимият), изисква от него да се съблича всеки пък, когато става невидим. Година по-късно прави филм с хонконгската старлетка Анита Юен, наречен „Hong Kong Night Club“. Сценарият и актьорската игра са ужасно, но за един много дълъг и красив момент Шинго е показан как спи гол.

3. През 1999 има гола фотосесия за „An-An“.

4. ШингоМама е образ, създаден в SataSMA – шоу, където Шинго е водещ заедно с Накаи. Идеята била, че героят ще бъде майка-заместител на семейството за сутринта, докато истинската майка спи. Приличало много на риалити шоу, в което много майки от страната искали да участват. Избраната жена предавала ключовете за къщата на екипа на SataSMA. И в произволна сутрин ШингоМама влизала в къщата, приготвяла закуска с наличното в хладилника, събуждала децата и мъжа в къщата (които обикновено били шокирани да я видят) и ги изпращала на училище или работа.

5. Репликата на ШингоМама „O-Ha!“(съкратено от „охайо гозаимас“ – Добро утро!) е най-популярната крилата фраза на 2000 г., а героят на Шинго става национална икона, която дори е използвана да води кампанията на Министерството на образованието за подобряване на комуникацията между деца и родители.

6. Шинго обича бира и твърди, че може да изпие 5 литра на ден. Обича и майонеза, затова много от героите му могат да бъдат видени как смучат бутилка майонеза (в Япония майонезата се продава единствено в пластмасови бутилки). ШингоМама често го прави, докато приготвя закуската и после най-безсрамно връща бутилката в семейния хладилник.

7. Шинго е водещ на седмично дискусионно предаване, част от шоуто SMA Station. Предназначението му е да привлече интереса на младите хора към световните събития. Когато стартира шоуто, Шинго се зарича да научи английски и кани цяла Япония да учи с него. Всяка седмица той показва своите подобрения в сегмент, наречен „Bera Bera“. След една година Шинго води цяло предаване SMAPxSMAP само на английски.

8. Друго редовно предаване е понеделнишкото „Iitomo“. Водещ е Тамори-сан, познат от Music Station. Шинго му помага в понеделник, Накаи във вторник, а Цуйоши в петък.

9. Шинго е първият поп идол, който получава роля в жанра историческа драма, наречен „taiga“, по канал NHK, което е вид институция в Япония. Продължава цяла година и разказва за живота на популярни хора и събития от историята на страната. Привличането на Шинго като Шинсенгуми донася много критики от традиционалистите, но от друга страна привлича младите хора за зрители на този жанр.

10. Наричат го „бебето на SMAP“. Шинго работи много добре с деца и много от най-популярните му филми и сериали са на семейна тематика. Измежду тях са „Miseinen“, „Juvenile“, „Hito ni Yasashiku“, „NinXNin Hattori Kun“.

10 неща за Кусанаги Цуйоши

1) Цуйоши е единственият, който все още може да прави задно превъртане. (Кимура и Мори преди също са можели). Бил е в гимнастическа паралелка в училище и от тогава за удоволствие прави задни превъртания без усилие.

2) Едва на 14 е, когато е станал част от SMAP, и е бил най-малкият от Джонитата.

3) Единствен в SMAP е подал молба за присъединяване лично (останалите са били с „ходатайстване“ от членове на семействата си). Причината е била поради липса на допълнителни занятия в училище и нежеланието му да продължава да се занимава с гимнастика.

4) Първата му главна роля е през 1997 г. в „Ii hito“. Това води до създаването на имиджа му на „доброто момче“, който продължава да го преследва и до днес.

5) Въпреки този имидж, Цуйоши е всеизвестен с любовта си към бирата и голямата си колекция от видео за възрастни :).

6) Води 15-минутна късна програма, наречена „Chonankan“, която стартира през 2001. За целта той научава корейски и пътува редовно до Корея. Планирана за шест месеца, програмата продължава повече от 3 години.

7) Чрез „Chonankan“(което всъщност е името му на корейски) Цуйоши пуска собствен сингъл през 2002. Включената в него песен е „Ai no Uta ~ Chonmaru Sarang Heyo“ и е изпълнявана на корейски, а текста е негов собствен превод. Умението му да говори на този език се подобрява дотолкова, че през 2004 дори прави интервю с президента на Корея, който е на посещение в Япония.

8 ) Може да се каже, че е най-тихият от всички в SMAР. Често е подиграван по време на концертите, че е твърде плах. Успява да покаже обаче и друга страна от себе си в Pusmap“, където участва в много забавни игри и разкрива част от нахалния си и шеговит нрав.

9) Веднъж си признава, че не може да пее добре или да бъде водещ, както и че няма увереност в себе си. Но другите членове на групата твърдят, че е изключително трудолюбив.

10) Към номер 9, Цуйоши споделя, че ако не е бил част от SMAP, вероятно би бил просто обикновен работник. Сега, ако трябва да посочи професията си, той би написал „Smap“ ( не артист или певец, или нещо друго).

„SMAPxSMAP“

Стартира през далечната вече 1996 година на 15 април като развлекателно предаване по Kansai TV и Fuji TV с главни участници – членовете на SMAP. Продължава и сега да се излъчва всеки понеделник вечер.
Bistro SMAP e първия сегмент, в който водещите приготвят различни ястия, с които черпят гостите на шоуто – различни звезди или известни лица (обикновено двама души). Накаи е сервитьорът, а останалите четири са разделени на две групи. Гостите споделят какво желаят, а двете групи се съревновават в готвенето. Победителят получава някакъв подарък или целувка по бузата, ако гостът е дама.
Следващият сегмент е комедийни пародии, в които участват водещите. Под прицел се взимат не само други предавания, но и филми, сериали, манги, анимета, водещи тенденции или комедийни сцени.
Последният сегмент е естествено музика, където различни групи или изпълнители изпълняват заедно със SMAP или самостоятелно тяхна песен.
Шоуто има редовен зрителски рейтинг от над 20 %.

Вашият коментар