Кръвта на древните монголци „говори“ с родилно петно

Малко познато на запад, обичайно за хората в Източна Азия. Особено петно, често бъркащо се със синина, разположен по гърба и дупето на малки бебета.

Наричат го монголоидно синьо петно – генетичен белег, който може да се проследи до древните монголци и индикира „монголоидна кръв“. Обикновено е разположен точно над опашката на гърба на новородените от азиатски произход, особено в Източна Азия, където го притежават 95-100% от родените (китайците обаче нямат). И не само – среща се на бебета в Турция, Гърция, при африканци, ескимоси и коренните жители на Америка.
Има проучвания, че много унгарци също се раждат с него, заради навлизането на татарите на тяхна територия и установяването им там. (след кратко проучване из българските форуми се оказа, че и тук се раждат бебета с монголоидни петна, явно кръвта на прабългарите „проговаря“ от време на време :))
Петното прилича на синина, може да е едно или повече, разположени по гърба или дупето, които постепенно избледняват и изчезват до навършване на 4-5 години.

Исторически погледнато, странното е, че в страна като Япония, която никога не е била завладявана от монголски армии, 99% от бебета се раждат със синьо петно. Китай, която е била под монголска власт или с монголско присъствие векове наред, няма подобна хомогенност. Някои твърдят, че петното е признак на „биосъвместимост“, проявявайки се при едни и загубвайки се при други.

Има няколко интересни легенди, свързани с него. Едни смятат, че това е признак на кралска кръв. Според монголците, белегът остава от духовете, които пляскат бебето, вдъхвайки му живот.
Китайците вярват, че ако не си бил склонен да се преродиш, кралят на ада те удря с ритници, докато не се съгласиш. Така колкото повече петна имаш, толкова много си се дърпал и не си искал да се родиш отново.
При корейците също се среща подобна легенда. Смята се, че преди да се родят, бебета се намират в нещо като предрайски кът, където за тях се грижи Великата Баба. Когато бебетата са готово да бъдат изпратени на земята и да се родят, обикновено вдигат голяма врява, защото не искат да напуснат прекрасното местенце, в което се намират. Великата Баба се ядосва и за да вкара малко разум, образно казано в пищящите бъдещи новородени, ги поплясква и ги праща на земята. Затова и те се раждат с плач и имат синьо петно на дупето, белег от магическото пляскане на бабата.

Вашият коментар