Трудното преобразяване на актрисата Ким Со Йон в „Prosecutor Princess“

Зад елегантния и строг образ на актрисата всъщност се крие една жива и енергична личност, готова винаги да се усмихва и шегува. Ким Со Йон споделя за трудностите, с които е трябвало да се пребори, когато са й предложили ролята на закачливата главна героиня в „Prosecutor Princess“. Интервюто е превод от 10Аsia.

10: Очакванията за „Prosecutor Princess“ бяха много големи заради съвместното участие на режисьора Джин Хьок и сценаристката Со Хьон Кьонг, които работиха заедно по хита на SBS „Shining Inheritance“. Как се почувствахте, когато ви предложиха ролята?
Ким Со Йон: Когато приключих с „IRIS“, наистина исках да играя съвсем различен персонаж, по-весел. Но си мислех, че няма да получа предложения за подобна героиня заради Сон Хуа в „IRIS“. Всъщност получих оферта да играя подобна роля, която отказах заради голямата прилика. Притеснявах се за следващия си проект, защото не исках да прекъсвам работа. След това получих този сценарий. Режисьорът Джин Хьок бе асистент в продукцията „2004 Human Market“, където участвах.
Харесах много сценария и се зарадвах, че някой, който знае каква съм всъщност, ми го е изпратил, затова се съгласих веднага. Трябваше да изчакам цял месец след това. Причината беше, защото не всеки ме виждаше в главната роля и сигурно са имали много колебания дали да ме наемат. Имаше дори слухове, че някой друг е взел ролята, което всъщност не ме разочарова. След това разбрах, че съм одобрена и се почувствах все едно бях получила голям подарък.

10: Изненадващо е, че сте си мислили, че не всеки е смятал, че ставате за главната роля.
Ким Со Йон: Коментарите в интернет сочеха, че много хора се чудеха дали ще успея да изиграя веселата и очарователна героиня, което е в основата на тази романтична комедия. В училище и в гимназията и аз гледах Мег Райън и Джулия Робъртс и обичах техните филми. Романтичната комедия беше жанр, в който наистина исках да се пробвам, но няма как да преценя каква съм като актриса, затова имах съмнения и притеснения дали ще се справя добре. Освен това не съм от типичните сладки актриси, защото имам по-изразени черти. Така че започнах да си мисля, че романтичните комедии бяха нещо, за което не трябваше да мечтая.

10: Успехът на една романтична комедия определено зависи от това колко убедително се представя чарът на основния герой.
Ким Со Йон: Влюбих се в героинята на Ма Хе Ри и затова бях още по-притеснена. Че няма да успея да убедя хората, че ще се справя, заради стереотипа, който бях създала вече като актриса. Изиграх севернокорейски шпионин, а героинята Хо Йонг Ми от „All About Eve“ продължаваше да изниква като мой образ десет години след това превъплъщение.

10: Тогава какво направихте, за да пресъздадете Ма Хе Ри?
Ким Со Йон: Най-голямо внимание обърнах на това да разчупя разпространения стереотип. Всеки герой е различен, но винаги има определено правило, което да важи за всички характери. Преди се опитвах да не нарушавам тези правила и да пресъздам героините си според това какви са по сценарий. Но този път мисля, че не се подчиних защото исках да опитам някои неща, които бяха възможни само с образ като този на Ма Хе Ри. Понякога омекотявах някои аспекти, друг път преминавах границата, а имаше случаи, в които използвах обичайната си реч и смях. Бях малко уплашена дали не прекалявах, но сценаристът използва моят начин на говорене в текста, а режисьорът нямаше нищо против моите опити. Затова може би за първи път се почувствах много комфортно пред камерата. В този смисъл „Prosecutor Princess“ бе история за зрялата Ма Хе Ри, който ме направи много щастлива, защото ми беше трудно заради образа, който хората си бяха изградили за мен.

10: Вашите най-известни образи досега са на студени и арогантни героини. Но в предаванията „Happy Together“ „Win Win“ показахте доста по-весел характер, подобен на „Prosecutor Princess“.
Ким Со Йон: Откровено казано, беше ме страх да участвам в подобни предавания. Мислех, че една актриса трябва да покаже себе си чрез ролите си и много пъти не харесвах въодушевения си характер. Първата ми поява в „Happy Together“ беше през 2008, но ми отне цяла година, преди да реша да го направя. Мениджърът ми казваше „Винаги казваш, че искаш да се отпуснеш с някоя по-романтична роля, но криеш истинския си характер от хората. Кой ще те използва, ако хората не познават тази част от теб?“ Така ме убеди и аз събрах кураж да участвам. Преди шоуто си повтарях: „Просто бъди себе си. Дори и хората да ме намразят, ще се чувствам по-малко зле, тъй като съм себе си. Ако е забавно, ще се смея, ако не е – няма. Ако не го разбера, просто ще кажа, че не го разбирам.

10: И в предишните си участия сте имали романтични връзки, но тази между Ма Хе Ри и адвокат Со (в ролята бе Пак Ши Ху) беше особено интензивна. Има ли разлика в това как изразявахте чувствата си?
Ким Со Йон: Бях напълно обсебена от героинята си, така че не беше толкова трудно. И понякога си мисля, че не ми харесва да съм толкова стара. Начинът ми на изразяване на емоциите щеше да е различен преди година или по-рано. Не можеш да пренебрегнеш предишния си опит или влюбванията си. Спомних си някои неща, докато снимахме, и това ми помогна доста. Ако направя нещо различно следващата година, сигурно ще го изиграя по друг начин.

10: Вие сте звезда от тийнейджърските си години. В определени моменти, когато не сте имали работа, сигурно ви е било по-лесно емоционално и финансово да приемете проект, който не е подходящ за вас. Но не сте го правили. Как успявахте да ги откажете?
Ким Со Йон: Бях много пъти на косъм. Не мисля, че имаше нещо, което да е напълно неприемливо за мен. Когато си да си в подобна наложена почивка, започваш след това да се чувстваш много решителен. Част от мен си мислеше, че просто трябва да почакам за друг шанс. Казваш си „Това не е краят“ и търпиш. Когато се върна към подобни времена, смятам, че този опит е изключително полезен, но тогава ми беше наистина трудно.

10: Разбрах, че когато сте дебютирали на 15, не сте мислили да станете актриса, просто ви е харесвало да сте такава. Постигнахте голям успех с “All about Eve”, изглеждахте като истинска телевизионна водеща с много добро произношение. Чистата ви реч в на „Prosecutor Princess“ също направи силно впечатление.
Ким Со Йон: Когато участвах в “All about Eve”, наистина се упражнявах доста с репликите си, пъхнала молив в устата. Дори и сега, когато не мога да произнеса нещо ясно, си слагам молива между зъбите и правя упражнения. Сега вече няма възможност да учиш от ветеран актьорите, защото системата за създаване на сериалите е по-различна. Но преди десетина години имаше много от тях на снимачната площадка и успях по естествен начин да науча някои неща.

10: Мисля, че ще станете добър говорител за документални филми.
Ким Со Йон: С удоволствие бих го направила! Наистина се надявам да ме наемат : ). Интересуват ме неща, които мога да правя с гласа си. Искам да дублирам анимации и една от мечтите ми е да стана водеща на музикалното шоу “Open Concert”. Искам да бъда DJ в някое късно радио шоу, но не знам дали ще ме наемат за подобни програми. Понеже съм много шантава, може по-скоро да разбудя хората. : )

10: Изглежда, че има известна разлика между това как изглеждате и това как звучите. Образът ви на интелигентна градска дама не съвпада с живия ви и весел тон.
Ким Со Йон: Преди се опитвах да снижавам тона на гласа си. Когато се смеех с глас и поздравявах президента в моята агенция, той постоянно ме предупреждаваше: „Промени гласа си! Дръж се както изглеждаш.” Но един ден просто се отказа и сега той ме имитира как се смея. Забавното е, че нещата, които се опитвах да скрия, поправя или премахна преди, сега станаха по-приемливи, след като изиграх ролята на Ма Хе Ри.

10: Точно 10 години ви отне да се превърнете от Хе Йонг Ми в Ма Хе ри. След като сте вече на тридесет, има ли нещо, което искате да постигнете?
Ким Со Йон:Може и да изглежда като подмазване, но в момента главата ми е пълна с неща за моята професия. Толкова много, че имам чувството, че актрисата Ким Со Йон е изяла жената Ким Со Йон. Искам да продължа да работя и направя всичко, което е по силите ми. Нямам планове да стана определен тип актриса, като правя това или онова. Искам да стана наистина добра актриса, която работи упорито, играе всякакви характери и може винаги да върши работата, която иска.

Защото знам колко трудно е да чакаш. : )

Вашият коментар