Под крайбрежните води на Окинава

Лазурното ярко море си съперничи с кристалното синьо небе в двубой за най-красива гледка. Битката е тиха, величествена и трудна за прогнозиране. Нехайни за нея обаче са всички живи същества под повърхността, забързани в морските си пътешествия. Повече от 1000 вида риби и над 200 различни корали обитават района на Окинава, считан за мястото с най-голяма концентрация на изключително многообразие от морски форми на живот в света.

Префектура Окинава, най-югозападната част на Япония, е наниз от острови, обединени в групи, най-известните от които са Окинава, Мияко и Яеяма. Архипелагът Рюкю рисува линията между Тихия океан на изток и Източно китайско море на запад. Топлото течение Курошио, идващо от Тихия океан, създава условия за богато многообразие от видове и едни от най-впечатляващите коралови рифове на света. Островната група Керама, която е част от архипелага, е всеизвестна с подводната красота на кораловите вкаменелости, които се крият под повърхността.

Интересното за Окинава е, че нито по на север, нито по на юг се срещат толкова обширни области с коралови рифове. Няколко са причините за това:
– високата соленост на района, поради липсата на голям речен поток с чиста вода, позволява на коралите да се развиват
– Течението Курошио, което носи тропически води, превръщайки областта в субтропична, нещо нетипично за подобни северни ширини.
– голямото разстояние от континента – морската среда е лишена от утайки и организми, които да се изхвърлят в нея. Чистата вода позволява да надникнете на 40-50 метра под повърхността, слънчевите лъчи проникнат надълбоко, дарявайки необходимите условия за развитие на коралите.

Тези многоцветни морски обитатели растат и умират, оставяйки след себе си седиментни утайки, формиращи рифовете по дъното, които с натрупването достигат повърхността. Образувалите се естествени вълноломи защитават крайбрежията на островите от силата на морските вълни и заедно с това осигуряват богати количества кислород на подводните същества при разбиването на водните талази в тях. Закриляните по този начин лагуни стават прекрасно място за създаване на различни екосистеми.
Казват, че всяка година биолозите откривали нови видове създания в тези води. Риби тон, китови акули, морски скатове, китове прииждат с течението Курошио. Многоцветни тропически риби обитават местата между рифовете и брега, гмуркачите късметлии имат шанса да видят дугонг – голямо морско тревопасно животно (морска крава), което се храни с водорасли. В Окинава се срещат и редките сини корали близо до островите Ишигаки и Мияко. Морските костенурки посещават южните части на района, за да положат в пясъка своето ново поколение.

Окинава стопанисва и един от най-големите аквариуми в Япония. Гигантското морско водохранилище е обитавано от най-голямата риба на света – китовата акула, и успешно отглежда за първи път в плен (колкото и да звучи странно) скат – красиво създание, което изглежда сякаш лети във водата. Изложбата на коралите съдържа над 800 колонии от над 70 вида корали, които се намират в аквариум без покрив, в който слънцето безпрепятствено прониква под повърхността.

Морският свят в Окинава със сигурност има какво да ви предложи, независимо дали сте дошли на почивка или не.  Спокойствието и отмората са гарантирани в красивия и грижовно пазен от японците район, дом за хиляди видове морски създания.

След предложенията под повърхността на океана, предстои да научите и за това, което може да ви предложи и земната част.

Източник: Nipponia

Вашият коментар