Вкусна идея от Осака

Знаем какво е сушито, но е малко известно, че то има доста повече разновидности  освен нигири-суши и маки-суши.

Красиво подредени шарени предмети, които привличан вниманието от пръв поглед , се оказват вкусни хапки, наречени „хако-суши”. Специалитетът от Осака е грижливо и плътно нареден в кутия и притежава отличаващ се вкус, благодарение на разнообразните продукти, които формират цветните мотиви. Сред тях са бледо-розова каракуда, кестенява морска змийорка, яркочервени скариди до парчета жълт омлет и почти черните гъби „кикураге”, които прозират под тънки филийки прозрачна плът от каракуда.

В Кансай района , който обхваща градовете Киото, Осака и Кобе, се среща „оши-суши” или още пресовано суши, което се приготвя чрез притискане на ориза и другите продукти в дървена преса, подобна на кутия. През 1841 г.  един утвърден суши ресторант в Осака разработва „хако суши” и предлага различи видове топинг и напластени като сандвич продукти, оформени като истинско произведение на изкуството. Тази традиция е запазена и до днес от настоящия майстор в този ресторант ( „Йошино Зуши”) – Ояма Юичи.

Начинът на приготовление започва с поставянето на ориза на дъното на калъпа, след което се поставя например тънконарязани парчета гъба шийтаке, запарена в подсладена и осолена вода, или листа нори. Следващият слой е отново ориз, а най-отгоре се поставя един от продуктите, които споменахме в началото. Така подредени, слоевете се притискат леко с пресата, след което се нарязват на парчета.

Хако-суши се отличава от чистия и неподправен вкус на нигири, където трябва да използваш соев сос за всяко парче, за да се отличи съответния вид свежа морска храна. Богатото разнообразие от продукти в слоевете и ориза на хако-суши смесват своя вкус, за да създадат един нов вид суши усещане. Готовите парчета са най-вкусни в следващите 24 часа.

Тази артистична форма на изработка се счита за красив подарък и изненада, затова кутиите с впечатляващите хапки се предлагат и за вкъщи.

Източник: Nippon magazine

Вашият коментар