Откъде тръгва мотивът за представящото се за момче момиче

Имало едно време (преди наистина много време – някъде 3-4 век, в Китай) Джу Интай – красива и интелигентна млада жена, деветото дете и единственото момиче в семейството на богатото семейство Джу от Шангю, Джеянг. Въпреки строгите традиции на времето, които забранявали жени да ходят на училище, Джу успяла да убеди баща си да й позволи да посещава уроците, преоблечена като момче. Така тя срещала Лян Шанбо, ученик от Куаичи. Двамата се заговарили и още от първата среща между тях се зародила силна симпатия. По-късно скрепили приятелството си с братска клетва.

В следващите три години двамата учили заедно и постепенно Джу се влюбила в Лян. Въпреки че той не отстъпвал по знания на Джу, прекаленото му внимание към книгите му попречило да забележи женствените характеристики на близкия си приятел, които били видими за останалите.
Един ден Джу получила писмо от баща, с молба да се върне бързо вкъщи. Тя нямала друг избор и събрала вещите си, сбогувайки се с Лян. В сърцето си тя вече се била зарекла, че ще го обича и иска да бъде с него завинаги. Преди да замине, тя разкрила истинската си самоличност на жената на директора и я помолила да предаде един нефритен медальон на Лян като годежен подарък.

Лян решил да изпрати своя „брат“ и вървял с нея около 17 мили. През това време Джу се опитвала да му намекне, че тя всъщност е момиче. Сравнявала себе и Лян с патици (символ на влюбените в китайската култура), но той не разбрал намеците й и дори не му идвало на ум, че неговият приятел е преоблечена жена. Джу решила да направи друго – казала на Лян, че ще сватоса сестра си за него. Преди да се разделят, тя настояла Лян да посети дома й, за да предложи брак на „сестра му“.

Изминали няколко месеца и Лян отишъл в дома на Джу. Там той разбрал, че тя всъщност е жена. Двамата се заклели във вечна любов. Радостта от срещата им обаче била кратка, защото родителите на Джу вече били уредили нейния брак с наследника на богатото семейство Ма. Лян бил съкрушен, когато научил за това, и постепенно здравето му започнало да се влошава. Мъката постепенно погубвала тялото му и не след дълго той починал.
В деня на сватбата на Ма и Джу, тайнствен вятър попречил на церемонията. Ескортът с булката спрял точно на мястото, което се намирало близо до гроба на Лян. Джу решила да се сбогува за последно с Лян и отишла там. Мъката й била толкова голяма, че падайки на земята, тя поискала гробът да се отвори. Небето притъмняло, гръмотевици прорязали настъпилия мрак и желанието й се изпълнило. Без да се колебае, Джу се хвърлила в гроба, за да се присъедини към Лян. Обединените им души се превърнали в двойка красиви пеперуди и излетели от гроба. Двамата полетели и останали завинаги заедно.

Най-ранните записи на тази легенда могат да бъдат проследени до династия Танг преди повече от 16 века. Доста преди Шекспир да създаде своята поема за „Ромео и Жулиета“, която толкова наподобява историята за „Влюбените пеперуди“. Легендата се разпространява към Корея, Виетнам, Сингапур, Япония, Индонезия. Става основа на много пиеси, филми и сериали, в които основният повтарящ се мотив за преоблеченото като момче момиче и вечната любов между двама души, които обстоятелствата разделят, продължава да се радва на голям интерес от азиатските зрители.
Предполагам, че и сами можете да откриете приликите с редица познати продукции от Азия, базирани на тази история :).

Вашият коментар