Омикуджи – избери си късметче!

„Омикуджи“ е шинтоистки ритуал – предсказателна техника, при която божествената воля се разкрива с помощта на случайно избрани листчета хартия.

Като част от традициите при настъпването на Новата година в Япония е посещението в храм и купуването на късметче „омикуджи“. Написано на тънко руло хартия, омикуджи ви разкрива какво ви е приготвила съдбата за предстоящата година. Вариантите са от голямо благоволение до лош късмет, засягащи основните страни от живота на всеки човек – здраве, любов, пари, работа и др. Някои омикуджи съдържат вместо пожелание цяло стихотворение с морална поука.

Какви са стъпките при изборът на омикуджи?
Ако искаш да знаеш нещо за някоя област от живота, теглиш от мястото с много кутии произволна пръчка. На нея има написан йероглиф, който трябва да намириш в шкафа с чекмеджета. Оттам теглиш листче хартия и прочиташ само частта за областта, за която си задал въпроса – пари, професия, любов и т.н. Ако си прекалено алчен и прочетеш всичко, това може да ти донесе лош късмет, а и поверието е, че не може да има еднакво щастие за всички области на едно листче.
За да се сбъдне пожеланието, трябва листчето да бъде закачено на определеното за това място.

В Япония са направили за чуждестранните туристи дори омикуджи на английски. Храмът Кушида във Фукуока, Кинкаку-джи в Киото са сред вариантите за неразбиращите японски.

Ето и един онлайн вариант – http://www.asahi-net.or.jp/~EB3Y-KKTK/omikuji/omikuji.html

Източник:jnto.go.jp

Вашият коментар