Изпращането на старата година

Японците считат 31 декември за много специален ден и нерядко остават цяла нощ будни. Има много стари обичаи, които се спазват в много райони на страната, но един от най-популярните, чието начало е през Едо периода  (1603–1868), е вечерята със соба нудълс. Традиция е на 31 декември да се приготвя соба (която се наричаш „тошикоши соба“), която символизира желанието на хората да имат дълъг живот, също както тънките и продълговати пръчици, които ядат. Но след полунощ тази храна трябва да се избягва, тъй като се вярва, че носи лош късмет.

Преди настъпването на новата година японците извършват „осоджи“ – пълно почистване в дома, на работата и в училище, за да може символично да се започне на чисто предстоящия нов период.

С наближаването на 12 часа, във въздуха се понася звукът на камбаните от храмовете. Техните удари са точно 108 и се извършват докато си отива старата година и идва новата. Едно от поверията, свързани с броя на ударите е, че те служат за прочистване от 108-те човешки желания. В част от храмовете и обикновените хора могат да се включат в този обичай и да ударят камбаните.

Източник:http://www.jnto.go.jp

Вашият коментар