Райското кътче с име Чеджу – 2/3

Символите на Чеджу

Дърво – нокнаму

Камфоровото дърво символизира вярванията, нравите и характеристиките на хората от Чеджу. То расте и в най-пустите места, дори в скални пукнатити, и въплъщава усърдието, издръжливостта и силата на местните жители, които стоически изтърпяват всякакви крайни несгоди. Вечно зелено и винаги свежо, през пролетта това дърво ражда нови листа в ярки багри, в което хората от Чеджу виждат своите надежди, страсти и мечти за голямо благополучие

Цвете – рододендрон

Също като камфоровото дърво, това цвете е много издръжливо и се развива добре, без да изисква специфични грижи, като цъфти в прекрасни китни букети от цветове. То изразява неизгарящият стремеж и сплотен дух на хората от Чеджу.

Птица – петоцветния кълвач

Птичката обитава широколистните гори и се среща на много места не само в Корея, но и в Япония, Китай, Сибир и Европа. Специалният вид кълвач, който живее на Чежду е малък и черен на цвят и се различава по по-дебелата бяла ивица, разположена в долната задна част на гърба му.

Цвят – синьо

Като символ на вечността, благоденствието, прогреса и безкрайното усъвършенстване, синия цвят въплъщава хармонията, в която хората на Чеджу живеят заедно със синьото море, сините планини и синьото небе.

Богатата местна култура на острова включва много исторически реликви, собствена индустрия и фоклор, красиви пейзажи и места за почивка. Всичко това се обособява в няколко термина, които се използват за характеристики на Чежду.

Трите богатства на Чежду – самда

Популярна дума на острова, която изразява нещата, които са в изобилие на Чеджу:
– сокда – скалите
– пунгда – вятъра
– йода – жените

Сокда идва от планината Халла и нейният вулканичен произход. Бил е нужен дълъг процес на обработка на земята, изчистване на много камъни и последващо оформяне на напоителни канали, за може да се използва пълноценно за земеделие.

Пунгда символизира пронизващите ветрове, които обгръщат целия остров. Той се намира на пътя на тайфуните, поради което борбите на местните жители с морето и бурите са нещо обичайно.
Ефектът на пунгда и сокда се изразява в начина на живот на острова – сламените покриви на къщите се прикрепят със специални въжета, а обработваемите площи са обградени от ниски каменни огради.

Йода произхожда от факта, че морето е прибирало при себе си много от мъжете на Чеджу, което довело до по-голям брой на жените на острова. Освен това нежният пол е трябвало да помага и в полската работа заради неприветливите условия. Така йода се е превърнала в дума, която олицетворява трудолюбивите жени на Чеджу. В това число влизат и известните жени-гмуркачи, които ловят риба покрай бурните морски брегове и са един от характерните символи на острова. Славата им е заслужена, защото издържат под вода на 20 метра дълбочина над 2 минути.

Трите липси – самму

Терминът ознавача „без кражба, без порта, без просяк“. В миналото островитяните са утвърдили като ценности трудолюбието, пестеливостта и взаимната зависимост един от друг, за да могат да оцелеят сред тежките и трудни природни условия. Затова сред тях е нямало кражби или просия, което пък е довело до липсата на нужда от врати. Всички жители на Чеджу са наследници на Тамна или на учени, които са били прогонени заради непоколебимите си принципи, откъдето е дошло и голямото взаимно уважение един към друг.
Самму е станал част от една много интересна традиция на острова. Тъй като порти са липсвали, но хората все пак е трябвало да индикират дали са вкъщи или не, използвали три пръта. Нарекли ги Чонгнанг (Jeongnang) и тяхното разположение имало четири варианта:
– когато и трите били свалени, това означавало, че стопанинът си е вкъщи
– когато само едната е вдигната, собственикът съобщавал, че ще се върне скоро.
– когато били вдигнати и трите, той ще отсъства до следващия ден
– когато само две били поставени в дупките на каменните стълбове, отсъствието на стопанина ще бъде продължително.
На тази традиция може да завижда всяко съвременно общество заради честността и откритостта, които жителите са изразявали един към друг, с пълно доверие, че сигурността на дома им ще е ненарушена.

Самрьо – трите прелести, самбо – трите съкровища

– природа, фолклор, местна индустрия
– морски продукти, туризъм, местни изделия
– щедрост, красива природа, специална индустриална структура

Този термин възниква след 60-те години, когато Чеджу започва да привлича вниманието с красивите си природни условия. В него се включва и очарованието на местния фолклор, различен от този на континенталната част, както и островните продукти, които придават още по-голяма уникалност на Чеджу.

Мандарини

Топлото и влажно време на Чеджу е прекрасна предпоставка за богата реколта от мандарини. Това е плодът, който е най-често срещан на острова, и се характеризира с тънка кора и сладък вкус, макар че има и по-зелени разновидности, които са леко кисели.
От тях се изработва освен сладка и желета, и вкусни шоколади и бонбони, а също и невероятно ароматен чай.

Халлабонг

Една разновидност на обикновената мандарина, която се отличава с изпъкналото си дъно. Всеки плод тежи около 200-300 грама, с размерите на малък портокал, а вътрешността й е изключително сочна и сладка. Бере се през ноември и декември и се съхранява за употреба през следващите месеци. Цените за 3-килограмова кутия варират от 30 до 50 хил. вона.

Тольхарубанг

Името се превежда като „камък на предците“ и представлява статуя на старец с големи очи и глава, чиито ръце са скръстени отпред върху големия му тумбак. Те напомнят на местните жители за техните бащи и дядовци, които са преодолявали с упорство враждебните природни условия. Всяко селище на острова има свой характерен образ на тольхарубанг, но навсякъде статуята се среща като символ на пазител на дома и острова.

Чоннок

Морските охлюви, които жените-гмуркачи събират от дъното, са част от традиционната кухня на Чеджу. Деликатесът може да бъде сервиран суров, задушен или под формата на супено ястие. Срещат се из всички селища на острова, но са сравнително скъпа храна.

Гъби

Гъбите на Чеджу се отглеждат на височина от 700 метра в планината Халла. Много хвалени от туристите заради невероятния си вкус и полезността за човешкото здраве. Най-известните видове са „пього“ и „юнгджи“.

Снепър

Рибата, която местните наричат „окдом“, е добре позната със своят неповторим вкус. Отглежда се единствено покрай бреговете на Чеджу и се предлага сурова или сушена.

Прочете още и Част 1 . Очаквайте част 3.

Източници: jejusamda.com ,fnetravel.com

Вашият коментар