Входът към дома в японската къща

Вестибюлът на входа на всеки японски дом се нарича генкан. Къщите, строени в традиционен стил, имат официален генкан, където има определени правила, които трябва да следвате при влизане. Първо, заставате отвън и поздравявате официално, за да обявите присъствието си, след това плъзгате външната врата и стъпвате на бетонения под, наречен „татаки“, който е на нивото на земята.
Някой от живущите в къщата би трябвало да излезе и да ви поздрави, след което да ви покани вътре. В този случай трябва да си свалите обувките и да стъпите на дървеното стъпало (нарича се шикидай). След което можете да влезете в къщата в стаята за гости. При събуване, обувките се поставят с петата към къщата и леко в страни (а не в центъра), за да не пречите на влизането и излизането на хората.

Думата „генкан“ е била използвана за входа на зен храмовете. Изписва се с два йероглифа, които означават „порта към абсолютното знание“, с което са имали предвид, че всеки, който престъпва през вратата, започва живот, изпълнен с трудна зен подготовка. За всеки послушник храмовият генкан е бил от огромно значение, защото е символизирал навлизането му в зен.
През 17 век самураите започнали да използват вестибюли на входа на домовете си, изградени със стъпало шикидай. Нарекли тази зона генкан, по образец на входа в зен храмовете. Не след дълго и богатите търговци започнали да използват подобни места, и така този обичай се разпространил и сред обикновените хора.

Апартаментите и стаите задължително също имат генкан, който може да е малко заделено пространство, без никакви допълнителен дизайн. Генкан е разположен на психологическата граница между домът и външния свят. Той е основен елемент от всеки японски дом, защото както и в България, японците не ходят с обувки вкъщи и имат нужда от пространство, където да ги поставят.
Дори и сега, генкан е считан от някои за най-уважаваната част от дома, едно място, което представлява стъпало над еднообразието на ежедневието. То дава имиджа на дома пред посетителите, затова тук често се поставят орнаменти или декорации.

Вашият коментар