Анатомия на японското ядене

В западните култури едно ядене се състои обикновено от предястие, последвано от основното ястие и се приключва с нещо леко и дребно. Най-базовия формат е супа или аператив, основно и десерт. Основното ястие е концентрирано около протеините, независимо дали са месо, риба или нещо вегетарианско, а зеленчуците са просто добавка.

В Япония няма подобно разделение, а всичко се сервира наведнъж – едно ядене с много блюда. На първо място е нишесте под формата на сварен ориз; след това супа, обикновено от мисо; и поне още две гозби. Въпреки че оризът е нещо подразбиращо се, той е задължителен елемент, а съпътстващите го ястия се наричат „оказу“.

Основното оказу е базирано на протеини – печена риба или някакво местно блюдо. Допълнителното оказу може да е зеленчуково ястие или отново протеини като боб или грах. Всичко се сервира в отделни купички или чинии. Допълнителното оказу може да е и в обща купа, от която всеки от семейството може да самостоятелно да си сипва. Стандартния начин на ядене на японската храна започва с взимането на оризовата купичка в ръце и опитването по малко от различните оказу. От време на време може да оставяте ориза, за да си пийнете от супата и да хапнете част от нещата в нея.

В някои японски ресторанти на Запад често предлагат избор от допълнителни ястия, които са в раздела за аперативи. Това е пригодено за западния вкус – те всъщност са предназначени да са част от основното ядене заедно с ориза ( обаче има скъпи ресторанти в Япония, които сервират всяко блюдо отделно, а не по едно и също време, което може да удължи яденето с часове). Десертите не са част от традиционния край за японското ядене – обикновено това е само гореща чаша чай. Повечето японци хапват сладките неща  между отделните яденета, вместо като част от тях, макар че и това вече се променя по западен образец.

Има специална категория оказу, наречена „хаши ясуме“ (в превод „почивка на клечките“). Това е допълнителна храна, която контрастира по вкус, структура, температура и др. на основното ястие. Най-типичният пример за това са маринованите зеленчуци, макар че и малките порции салата също могат да се класират в тази категория.

Източник: Justhungry

Вашият коментар