Кантен – морски десертен деликатес

На пръв поглед прилича на обикновено желе, на вкус е по-мек и гладък с освежаващ студен ефект. Консумира се като десерт и от него получавате усещането за аромат на море заради основната си съставка  – водораслите тенгуса.

Направата му е изключително лесна – след като се остави на слънце за изсушаване, се вари, изцежда се и след това се изчаква да се втвърди.

Тенгуса се отглежда в много крайбрежни райони на Япония. Полуостров Изу е най-известен със своите реколти от водорасли, макар че страната разчита предимно на внос. Най-често използваният вид тенгуса е макуса – червено-виолетово водорасло, което придобива жълт оттенък след излагането на слънцето.

Историята на кантен може да се проследи чак до 8 век, когато се твърди, че е внесен процесът на направата му от Китай. Векове след това през 17 век, в един зимен ветровит ден, сварената и изцедена тенгуса била забравена отвън на студа. През следващите няколко дни тя се стопляла под слънцето и се размеквала, за да замръзне отново през нощта. Готвачът решил да я свари отново, за да я втечни, а след това да я остави да се втвърди. Клиентите му били изключително изненадани от вкусния резултат. Процесът на втечняване и замразяване отстранил водата и създал кантен. С това се обяснява и самото име – „ кан” означава студ, а „тен” – небе (слънце).

От тогава производството на кантен за сладки и манджи се обработва по този начин чрез дехидратация, което увеличава неговата трайност и премахва острата миризма. Освен вкусно, кантен е и полезно заради високото съдържание на фибри и малкото калории, затова е един от най-обичаните десерти от японците.

Източник: Nippon Magazine

Вашият коментар