Зеленчукова пица по японски

Окономияки или наречено още японската пица е едно от най-любимите ястия на японците заради лесното си приготвяне. Спада по-скоро към групата на предястията, макар че е доста питателно.

Казват, че е измислено в Осака, градът на вкусната и евтина храна. В Япония може да се срещне както по заведения, така и по улични будки. В някои ресторанти клиентите сами могат да си го сготвят на специална плоча, вградена в масата.

Основните му съставки са нарязано на ситно зеле, яйца и брашно, които се смесват с нарязано свинско, джинджифил, якисоба спагети, лук, скариди, октопод, настъргана риба, може да се добави царевица, кълнове и др. Всъщност окономи означава „любим“, така че може да добавяте каквото вие си харесате. 🙂

Два са районите, където окономияки е изключително популярно: Осака и Хирошима. Всеки от тях приготвя ястието по свой уникален начин. В Хирошима пържат нарязаното зеле върху тънко тесто от тенкацу и добавят якисоба спагети. В Осака смесват зелето и тестото и ги разбъркват при приготвянето.

Ястието се пържи като обикновена палачинка, след което се сервира топло и задължително полято обилно с окономияки сос (който се продава в пластмасови бутилки и представлява смес от различни зелечуци и подправки). Вместо него може да се използва и сос Уорчестър. Най-отгоре се поръсва с люспи от сушена риба, нори и соева майонеза.

Вашият коментар