Корейският традиционен стил „ханок“

Под наименованието „ханок“ влизат всички видове традиционен архитектурен стил на Корея – къщите със сламени, дървени или керемидени покриви, макар че напоследък е станал нарицателно най-вече за последния тип. Първите два са почти на изчезване, докато къщите с керемидени покриви все още се срещат из страната, а има и такива, които са обявени за паметници на културата.

Корейският стил ханок не е само традиция от миналото, а действителен архитектурен стил в наши дни. Неговата привлекателност може да се обедини в две основни точки.

  • научна прецизност, представена най-вече от уникалната отоплителна система „ондол“, която топли подовете на къщата през зимните месеци  Лятото, благодарение на широките пространства, по-малкото стени и многото врати, вътрешността й се охлажда от естественото движение на въздуха. Функционалността на вратите в ханок ги превръща в стени, когато са затворени, а иначе отварят път на бриза да циркулира свободно из жилищните площи.
  • природосъобразност – пръстта, камъкът, дървото и хартията, от които се прави ханок, са взети директно от природата ресурси. Дървото служи за колоните, подпорите, вратите, прозорците и пода, стените са смес от слама и пръст. Корейската хартия, която се използва из цялата къща, е изработена от естествена дървесина и се залепя по рамките на плъзгащите се врати и подпорите на прозорците. Подът се полира с бобово масло, след като бива покрит с корейска хартия, което го прави водоустойчив. Така ханок „диша“ от самосебе си, защото всички материали са напълно естествени. Дървото и пръстта „вдишват“, когато е влажно вътре, и „издишат“, когато е сухо.

Корейците строят домовете си, следвайки геомантиката. Позиционират къщата след отчитане на местоположението на планините, полетата и местата с вода. В случая геомантиката не е просто някакво суеверие, а служи за определяне на структурата и посоката на сградата. За най-идеално разположение се счита къща, гледаща на юг, с гръб към планина. Фактори като добра вентилация, достъпа на слънчева светлина, ограничаване ефекта на ветровете върху жилищния дом са от основно значение и това прави всяка къща в стил ханок изключително практична за обитаване.

Истинската красота на един ханок дом е съчетание от естетическа външност и уютна вътрешност. След като влезете в подобна къща обикновено се озовавате в отворена към двора стая с дървен под (наречена „мару“), от която започва стаята с вградено отопление в пода или т.нар. ондол. При топло време обитателите на къщата използват най-вече хладния мару, а при студено се преместват върху топлия ондол. Красиво и хармонично съчетаване между огън и дърво за пестене на енергия. Ондол използва топлината от дървения дим, пренесен от глинена фурна към пода чрез система от вентилационни тръби. Тази местна отоплителна система е все още най-предпочитана в Корея, дори и за не-ханок къщите, въпреки че вече дървеният дим е заменен от топла вода от бойлер. Казват, че находчивото корейско изобретение е впечатлило не кой да е, а архитектурният колос Франк Лойд Райт, който научил за него при престой в Япония.

Като образец на корейското усещане за красота и хармония с природата, ханок удивлява със своите изящни линии, естествени материали и рационални подходи, които превръщат една къща в истински дом, който сякаш „живее“ за неговите обитатели.

Източник: hanok.de

Вашият коментар