На колко години си според корейците

Корейските години всяват доста смут у всички чужденци, но всъщност има две прости правила, които трябва да се знаят:

1.  Всеки в момента на раждането си е на 1 година.
2.  Всеки добавя по 1 година към възрастта си на Нова година (дали на слънчевата или лунната – зависи коя празнуват хората)

За всеки случай корейците използват и стандартната система, която е позната в Америка и Европа. За да се разпознава по коя точно система е възрастта, се добавя  „man“ („пълен“) пред годината. (Ако например ви кажат, че са на „46 sal“ (това е по западната система), но „man 45 sal“ (45 пълни години по корейската). Всъщност западният начин е официалната система за всички юридически цели. И обикновено корейската възраст е с една година повече от обичайната, с която сме свикнали, защото те стартират броенето от 1, не от 0.

Защо понякога възрастта по корейската система прави човека с цели 2 години по-голям?

Да кажем, че детето се роди на 1 декември 1980 г. На този ден то става на 1 година по корейската система и на 0 години по западната. След 1 месец – на 1 януари 1981 г.  детето добавя още една година към възрастта си според корейската традиция и става на цели 2, оставайки си на 0 по нашите стандарти! На 1 декември 1981 г. детето е с корейска възраст 2 години и стандартна – 1 година. На 1 януари 1982 г. то добавя още една година и става на 3. Така през целия си живот то ще бъде с 2 години по-голямо от реалната за нас негова възраст, с изключение на периода между рождения му ден и Нова година.

Източник: http://askakorean.blogspot.com

Вашият коментар