Оригами под микроскоп

Всичко започнало от отегчение. Конференцията била много скучна и той взел парче сребриста хартия от цигарена кутия и започнал да сгъва традиционния жерав. Найто Акира споделя, че това било началото на неговия интерес към оригамите. С течение на времето той си поставил предизвикателство – да направи колкото се може по-малък жерав.

През 1977 г. Британската асоциация по оригами организира състезание за сгъване на най-малък жерав. Найто успял да използва парче хартия със страна 3.5 мм и да представи своето произведение. Това му донесло голямата награда.

По-късно размерът на хартиеното квадратче за жерава става 1 мм, но през 1990 г.Университетът в Ниагата успява да повтори това постижение. Найто решава да продължи още по-напред към по-миниатюрните форми. Открива, че вече не може да използва обикновена хартия и избира пластмасов филм, който е с дебелина само 4 микрона ( или 0,004 мм). За целта обаче му трябват специални инструменти, които той изработва от тел и допълнителни материали, наточени до подходящия размер и форма. И започва да работи с тях под микроскоп.

Преди няколко години той успява да подобри собствения си рекорд – първо 0,8 мм, после 0,7 мм. През 1993 година размерът пада до 0,4 мм. Следващата стъпка обаче отнема повече време от очакваното. „ Моят най-голям враг се оказа статичното електричество. Заради него жеравът се къса и изчезва.”

Но и това не го отказало от любимото му занимание. През 2004 г., когато вече е на 82 години, удря новия рекорд  и сгъва жерав от квадрат със страна само 0,1 мм.

Източник: Nipponia

Вашият коментар