Райското кътче с име Чеджу – 1/3

Обявен е за природен паметник и е включен в списъка на  Световното наследство на Юнеско през 2007 г.

Чеджу е вулканичен остров, разположен на 85 км от Корейския полуостров в посока юг. Името му е название не само на острова, но и на провинцията, включваща още няколко такива острова, както и на самия град, който се намира на него, което може да обърка малко туристите и посетителите.
Формиран е преди 2 млн. години от изригването на вулкан и е най-големият по площ в Корея – 1847 кв. км. 90 % от повърхността му е покрита с базалт. В центъра на острова се издига планината Халла – най-високата в Южна Корея, родена от изригването на вулкан. Невероятно красивите тубовидни образувания, приличащи на пещери, останали от охлаждането на изригващата лава, са една от причините островът да бъде включен в природните богатства на Юнеско. Трите основни забележителности, които са регистрирани там, са планината Халла, красивия Geomunoreum /означаващ на местен език „малък вулкан“/ и Seongsan Ilchulbong (Sunrise Peak). Тубовидните образувания, сред които е и Geomunoreum , се считат за едни от най-ценните в света и не само допълват екзотичното очарование на острова, но са начин да се надникне назад в историята на нашата планета и геоложките процеси, които са протичали милиони години назад.

Чеджу е наричан „Корейските Хаваи“ и благодарение на тропическия си климат е любимо място на младоженците за сватбени пътешествия. Близка Япония също „изпраща“ много туристи на това място, предимно бизнесмени, дошли да си починат от забързания ритъм на работните дни. Освен насладата от вятъра и скалите, за Чеджу казват, че третото му богатство са жените. Но не само красотата е тяхното предимство. Едни от най-забележителните представителки на нежния пол са ханьо – жени-гмурци, които търсят морска храна и водорасли. Удивителните им способности да се гмуркат без апарати и да задържат дъха си за дълго време са ги направили легендарни в цялата страна.

История

Въпреки че сега Чеджу е типичното туристическо и ваканционно място с много забавления и хотели, в миналото си той крие доста различни превъплъщения.

Коренните жители на острова разказват за три бога (Ко, Янг и Пу), които излезли от земята при едно земетресение и останали да живеят там. Те основали кралството Тамна. Тъй като легендата се преплита с историческите факти, счита се, че това се случило по времето на Трите кралства, когато има сведения, че Шилла е признала съществуването на кралство Тамна. След обединението им и създаването на Корьо, островът бил присъединен като територия към кралството, а на място били изпратени кралски служители, които да ръководят местните дейности. Името Чеджу островът получава през 1121 г. от крал Хюджонг. Век по-късно генерал Ким Донг Джонг търси убежище от обединените сили на Корьо и Монгол, но в рамките на две години бива унищожен. През 1273 г. нахлуващите монголци използвали острова за тренировъчна площадка за конете си. По-късно пустата местност става място-затвор, където изпращали прогонените от кралския двор, а след това се превърнал в порт за защита от японските пирати. Цялата продукция на острова от плодове, коне и охлюви се събирала като данък от краля. Корейската война носи допълнителни проблеми, след като множество бегълци се озовават на острова, изчерпвайки още повече оскъдните ресурси. В края на 60-те започва трансформацията на Чеджу в туристическо кътче – разширяват се пътищата, подобрява се транспорта, увеличава се на трафика от кораби и самолети. Това постепенно превръща острова в едно от най-посещаваните кътчета в Корея, любимо място за ваканции и отдих. Въпреки модернизациите, Чеджу запазва голяма част от своето традиционно очарование – каменни огради на къщите, дружелюбното отношение на местните жители, красивите природни пейзажи, почти недокоснати от хората.

/Очаквайте още/

Вашият коментар