Най-капризните клиенти в света

Когато корейците говорят, големите компании слушат.

Дали се отнася за храна, домакински уреди или козметика, южнокорейските потребители имат славата на най-живите клиенти в света. Със своите 50 млн. души и среден приход от 30 хил. долара, Южна Корея е едно от местата, където световните компании могат да получат конструктивни забележки, образовани отговори и множество нови предложения.

Според статията в „Ню Йорк Таймс“, корейците играят ключова роля в дизайна на фотоапарати, миксери и множество други продукти, които се продават по цял свят. Една от световните компании е открила, че това, което се приема в Корея, ще се приеме и в други части на Азия и света, но не и обратното (мнение на президента на L’Oréal Korea).

Корейските потребители са описвани като капризни, образовани, упорити и склонни 10 пъти повече да напишат онлайн мнение или коментар, или с една дума – абсолютен кошмар за всеки обикновен търговец. Но явно на световните компании са намерили благоприятния ефект от тази ситуация. Зоркото око на корейците към детайлите може да образова много производители и да ги направи по-конкурентно способни на пазара.

L’Oréal, Philips и Nikon например използват Южна Корея като тестова площадка, предлагайки иновативни или специализирани продукти, които да отговорят на вкусовете и нуждите на тези капризни клиенти. След което решават дали да ги пуснат по света.

Philips Electronics споделят как през 2005 корейците поискали към миксерите им да има филтър с кръгли дупки, който да улавя остатъците от семена и тофу за направата на по-фина супа. Иновацията е била предложена в Корея и Китай още през 2005 и година по-късно в Европа.  Така корейците получават това, което искат. Обаче и това не се оказва явно достатъчно, защото новите коментари веднага последвали: „Бих искала филтърът на този миксер да има диамантена форма. Така по-лесно ще се свалят обвивките на зърната и ягодите“ споделила 30-годишна домакиня.

По отношение на други продукти – били предявени искания да се промени цвета на кабела на ютиите на черен, защото иначе се зацапвал твърде много. И Philips Electronics се вслушват и създават Fashion Iron, която пускат на пазара през 2008 и 2009.

Canon и Nikon споделят, че броят на онлайн рецензиите, прегледите и коментарите за техните продукти са 10 пъти повече в Корея в сравнение в Щатите. Благодарение на почти 90% покритие на интернет достъпа, корейците прекарват изключително много време онлайн в сайтове като  SLR Club и дори играят във викторини за спецификациите и цените на модели, които тепърва ще се появяват на пазара.

L’Oréal също е от компаниите, които високо ценят корейския пазар. В страната има над 900 отлично тренирани специалисти в 68 магазина, насочени към търсенията на корейските дами. След дълга и суха зима например, жените там търсели специален вид овлажнител, който е лек, но прилепва по кожата. Този продукт се предлагал от много чуждестранни компании под формата на овлажняващо мляко. Но в Корея жените се оплаквали, че те твърде много омазняват кожата през лятото и поради това продажбите на L’Oréal спадали през този сезон. И лабораториите на компанията измайсторили гелообразен овлажняващ лосион, който е подходящ за горещото и влажно лято.

Позитивното отношение и желанието за усъвършенстване могат да се проявят под формата на критики, но както се доказва в практиката, ако човек (или фирма) погледне на това под по-различен ъгъл, може да подобри не само своя живот, но и живота на околните.

Вашият коментар