„Норвежка гора“ тръгва по кината в Япония

На 23 ноември в университета „Васеда“ бе японската премиера на филма „Норвежка гора“ по романа на Харуки Мураками. Режисьорът Тран Ан Хунг и актьорите Кеничи Мацуяма и Ринко Кикучи също присъстваха на прожекцията, заедно с останалите участници в продукцията. Това е първата адаптация по романа на Мураками, който стана международен бестселър и бе преведен на 36 езика, включително и на български. Подобно киносъбитие се провежда за първи път в университета, но мястото е съвсем тематично избрано. Освен че е използвано като район за част от снимките за филма, във „Васеда“ е учил и самият автор.

Кеничи Мацуяма споделя, че екранизацията е толкова добра, че трудно може да се опише с думи, а актьорската игра е перфектна.  Филмът бе показан на международния фестивал във Венеция през септември и получи 3-минутни възсторжени овации след прожекцията си там. „Норвежка гора“ засяга теми като болката от загубата, сексуалността, любовта и следва оригиналния сюжет в книгата, разказвайки историята на Уатанабе (Кеничи Мацуяма) – млад студент, който е изправен пред дилемата коя жена да избере – изпадналото в депресия гадже на най-добрия му приятел или уверената Мидори, от която е силно привлечен.

Самият Мураками е дал одобрението си на известния виетнамски режисьор, тъй като е искал азиатски творец да пресъздаде романа му, а Тран Ан Хунг е решил да използва изцяло японски екип, за да може да пресъздаде по най-добрия начин диалозите от романа.

Филмът излиза по кината в Япония началото на декември.

Източник: TOKYOHIVE

Вашият коментар