Защо автоматите за напитки са популярни в Япония

История

Първият автомат за продажба в света е бил машина за светена вода, която е описана в книга на Херон, учен от Александрия, Египет. С помощта на лост, тази машина е приемала монета и след това е отсипвала определено количество вода, според тежестта на монетата. Твърди се, че това устройство е било разположено в храм в Александрия през 215 пр. Хр.

Предназначението на първия автомат в Япония е било продажба на цигари, създаден през 1888 г. в Бакан (перфектура Ямагучи) от Таварая Кошичи, изобретател и мебелист. След изобретяването на машината той получил и патента за нея. Най-старият съществуващ автомат сега е дело на същия производител. Носел е името “ автоматичен разпределител на марки и пощенски картички“ и е бил направен от дърво с рамка от богата резба. Използвал се е и като пощенска кутия. Механизмът му е базиран на традиционните японски кукли „каракури“ и е бил достатъчно сложен, за да връща ресто и да показва цените.

Автоматите в Япония набират популярност в края на 60-те години. Тогава се появява първата машина с монтиран фонтан за сок и благодарение на това хрумване и скромната цена от 10 йени за чашка, постига невероятен успех. По-късно все повече компании се захващат с този бизнес, на пазара навлизат и производителите за бира, което води до бум в броя на автоматите – от 240 хил. през 1964 г. до 1 млн. през 1970 г. Само три години по-късно количеството скара над 2 млн., а до 1084 стига 5 млн. Оттогава досега растежът им е доста по-скромен.

Каква е причината за процъфтяващия растеж на автоматите

В края на 2008 броят на работещите автомати е около 5,26 млн. Защо единствено в Япония тази индустрия постига до такива резултати за разлика от други страни, където присъствието им е относително ограничено?

На първо място, в другите страни тези автомати се монтират на закрити места като офиси, заводи, училища, откъдето клиентите, които имат достъп до тях са сравнително ограничен брой. В Япония обаче, поради ниското ниво на вандализъм и дребни престъпления, тези машини се поставят отвън. С увеличаването на количеството, се увеличават и броя потребители, които машините могат да обслужват и в резултат – нараства броя на клиентите.

През 1967 сребърните монети от 100 йени  са отново преработени като по-евтини никелови такива. Благодарение на това, циркулацията им нараства от 800 млн до 1,6 млрд. само за две години, а сега достига над 10 млрд. Това е още едно улеснение за японците да използват автоматите по-често.

Следващата причина е възможността за студена или топла напитка, която е разработена през 70-те, когато за първи път се пуска консервирано кафе или както е по-известно кафе в кен. Продажбата през автомати на тези опаковки бързо набира скорост, тъй като машината може да пази напитката топла или студена. Подобрените версии, които са разработени по-късно, предоставят и топли, и студени напитки от една машина.

Не на последно място стои и увлечението на японците по роботизираните изделия. Положителното им отношение към всички машинки, които могат да заменят човека в някоя дейност или да го улеснят (съдейки по известните анимета „Дораемон“ и „Астро бой“, са още един плюс в полза на автоматите за напитки, тъй като повечето от хората там нямат нищо против да купуват или получават услуги от роботи.

Популярните автомати
Един от автоматите за напитки в Япония предлага и лотария – след закупуване на продукт се стартира електронна рулетка. Ако спечелите, получават безплатно напитка по желание. При възможност за избор от няколко наредени една до друга машини, става ясно коя бихте предпочели, независимо от предлаганите стоки.

Уникални автомати, които са разположени само на определени места, също са изключително популярни. Такъв е предлагащия в Акихабара, Токио, предварително приготвени оден и рамен. Тези машини стават нещо като запазена марка за района, след като се появяват в края на 90-те.

Машина за яйца

Друг интересен вид са автоматите с комедийни скечове. Инсталирани основно по спирките по магистралите, след пускането на монетата в машината на клиента му се пуска кратък развлекателен клип на дисплея, докато изчаква подготовката на кафето.

Машина за насекоми

Съществуват и много други видове автомати – за продажба на вестници, за продажба на последните най-нови книжни заглавия, за закупуване на чадъри, дори за изготвяне на визитки – нещо, което е  изключително важно не само в бизнес комуникацията, но и при персоналното представяне в Япония.

Автомат за тоалетна хартия
Автомат за батерии

Противниците
Едно от основните мнения срещу автоматите е, че „удобството“ позволява абсолютно на всеки да си купи нещо, независимо от възрастта. Това е и причината след 2008 година машините за цигари да имат вградена система за определяне на годините по карта. Компаниите за алкохолни напитки също обновяват старите машини с по-нови модел, които изискват въвеждане на номер от шофьорска книжка или използване на магнитна карта.

Защитниците на екологията пък обръщат внимание на електрическата консумация, особено на тези машини, които трябва да работят 24 часа на ден, за да пазят топли или студени напитките. Заради тези нападки, индустрията разработва технология, наречена „зоново охлаждане“, което позволява бързо и интензивно изстудяване на продуктите, които ще се продават. А благодарение на инициативата за намаляване на енергията за осветителните сензорни системи на машините и яркостта на светлината, през 2005 се постига двоен спад в годишната консумация от ел. ток на един автомат в сравнение с ползваната през 90-те години.

Разнообразните приложения и роли на автоматите
В Япония автоматите могат да се видят навсякъде по улиците. Тъй като винаги са включени към ел. мрежа, с помощта на новите технологии те вече се оборудват с безжични Интернет комуникации. Все повече от тях разполагат с LCD екрани и започват да имат нова роля при различни ситуации. Като например природните бедствия. Някои автомати имат функция „безплатно предлагане“, която дава безплатни питиета при извънредни ситуации, какъвто е бил случаят със земетресението през 2004 в Нигиата.

Много автомати имат изписан на тях адреса на местоположението им, което може да се ползва при спешни случаи на повиквания. Съществуват и такива, които разполагат с AED ( автоматичен външен дефибрилатор). Други могат да ви покажат на екрана важна информация – как да се доберете до евакуационен район например. Или да ви съобщят за закъснение на автобуси, местни фестивали, разпродажби в близкия мол и др. подобни.

През 2004 в Осака стартира проект за използването на роботи, които да наблюдават децата при ходенето им на училище, както и за по-голяма сигурност на гражданите. В автоматите са инсталирани камери, а производителите на машините могат да комуникират чрез радио с идентификационните карти на децата, за да установят къде се намират, да следят за подозрителни хора, да се обадят при нужда дори на полицията.

Източник: @japan.net

Вашият коментар