Предимството на по-възрастния

Фактът, че си по-голям от някого в Корея, дори и с няколко дни само, ти дава определени права в социалното общуване с по-малките и това особено много се налага при взаимодействата в работна среда. Обръщението, с което по-младите служители се обръщат към по-възрастните или тези с повече опит от тях във фирмата, е sunbae (произнася се „сомбе“), приличащо малко на нашето „старши“, което обаче ние въобще не употребяваме толкова често. Но то предполага едно уважение и респект, което трябва да се прояви.
Какво разказват корейците за връзката между младши и старши служители: „Ако един сомбе в университета ми нареди да свърша нещо, не бих го направил, но на работа е различно. Без значение е какво ще стане на следващия ден в университета, но в службата трябва постоянно да се грижиш за своя имидж.“
Всеки сомбе може без проблем да провали плановете на младшите си колеги за вечерта след работа, като им нареди да излязат заедно да хапнат или пийнат някъде. Тъй като в Корея, когато по-възрастния налива на по-младия, не би трябвало да отказваш въпреки нежеланието си, се налага да надигаш чашата всеки път, тъй като може да ги разочароваш. Има вероятност, ако не се представиш добре на вечерното парти, на следващия ден да получиш много повече работа. Колегите биха те гледали с неодобрение, че си провалил общото настроение и не си спазил традициите.

Ако трябва да съставим наръчник за отношението на младите към всички техни „сомбе“, ето какво може да се включи в него:
1. Задължително трябва да се използва уважителния стил на говорене.
2. Не трябва да се псува.
3. Когато пиеш в компанията на „сомбе“, трябва да си обърнеш главата настрани при поглъщането на алкохола от чашата, тъй като фронталното пиене е проява на неуважение.
4. Когато „сомбе“ ти налива питие, трябва да държиш чашата си с две ръце и да станеш от мястото си. След което трябва да изпиеш питието на един дъх.
5. Трябва да следиш внимателно чашата на „сомбе“ да не остава празна, а когато това стане – трябва да му налееш наново.
6. Не можеш да пушиш в компанията на „сомбе“, дори и ако той го прави. Единствено ако той ти разреши, би могъл да запалиш.
7. Ако ядете барбекю, най-младият от всички е този, който трябва да следи за месото – ако трябва да се нареже, обърне, премести, сервира – това е негово задължение.

Тези порядки в корейското общество се приемат от всички като необходимо и трудно начало във всеки път на израстване – дали в училище, университет или работа. Попадайки на ново място или поемайки нова длъжност , всеки знае какво се очаква от него като „новобранец“ и без да се опъва, върши нещата, диктувани му от неговите „сомбе“, и се подчинява на неписаните правила. Естествено, при появата на следващия, който да заеме мястото му, той автоматично се избавя от повечето задължения и минава в отбора на по-старшите, където може да си позволи да потормози  по-младия си заместник.
Всъщност това са едни много ясни взаимоотношения, в които всеки си знае своята роля и за да вървят нещата, по-младите поемат по-голямото натоварване с ясното съзнание, че това няма да е вечно. Ефективна и силна стимулация за индивида да работи максимално и да се представя по най-добрия начин. Нещо, което несъмнено е помогнало за настоящата позиция на Южна Корея сред първите 20 най-развити страни в света.

Вашият коментар