Дигиталната поп дива на Япония

Тя е слаба, висока, с големи блестящи очи, дълга гъста коса с изумруден цвят, обикновено облечена с изключително къса пола, под която се виждат стройните й крака, елече без ръкави, разкриващо нежните й бели рамене и синя вратовръзка, подчертаваща цвета на очите й – типичната ученичка, която можете да срещнете по улиците в Япония. Нейното основно качество – дигиталният й глас, с който може да изпее всяка песен, която пожелаете. Нейното най-голямо предимство – тя никога няма да остарее.
Хацуне Мику (初音ミク) е първата вокалойд личност, създадена от Crypton Future Media. Името й е сливане на думите първи (хацу -初), звук (не – 音) и бъдеще (мику – ミク), а гласът й е базиран на този на акрисата Саки Фуджита. Родена е през 2007 година с мотото “ Дивата-андроид на близкото бъдеще, където песните са изгубени“. Тя е най-известния виртуален образ на пеещия софтуерен синтезатор на японската компания, който вдъхновява музикалните и анимационни привърженици да създават нови и нови нейни превъплъщения и песни.

Нейната популярност расте чрез маркетинговата стратегия на компанията да рекламира в автомобилните спортни състезания, „обличайки“ колите в образа на Хацуне Мику.
Фундаментална роля обаче изиграва японския уебсайт за видео Nico Nico Douga. Малко след пускането на софтуера, негови потребители започват да пускат свои клипове, направени с този продукт, с което по-късно сайтът става едно от основните места за обмен на съвместно създадени творения – от оригинални песни до анимации.
Хацуне Мику навлиза бързо и в манга средите с две издания, както и в аниме сферата чрез серия от споменавания и кратки участия в различни поредици и електронни игри.

През август 2009 виртуалният идол прави своя първи концерт пред публика, а преди не повече от седмица, благодарение на новите триизмерни технологии, тя се сдоби с 3-D холограма, с която изнесе редица концерти пред своите фенове. Ето едно видео на малката старлетка, в което изпълнява песента „World Is Mine“ пред 25 хилядна публика.

Вокалойд (vocaloid) е приложение-синтезатор за пеене, разработено от испанския университет Pompeu Fabra с финансовата подкрепа на Yamaha Corporation. Софтуерът позволява да се сглоби пеене с помощта на текст и мелодия чрез технология за синтезиране, която използва записани вокали на актьори или певци.

Вашият коментар