Машина препоръчва питиета

„За вас, сър, кафе в кен. За вас, мадам, може би студен чай.“

Представете си, че по подобен начин ви посреща автомат за напитки, предлагайки ви определено питие от своя асортимент. Това не е случка от някой научнофантастичен филм, а вече ежедневие в Япония.

Компанията JR East Water Business Co разработва такава машина, която използва технология за лицево разпознаване за изготвяне на препоръката, базирана на възрастта и пола на клиента.

Големите сензорни бутони, с които тя е снабдена, допълнително подпомагат установяване характеристиките на човека, застанал пред машината.

Клиентът получава кратък списък от питиета, от които може да избере. Вариантите може да бъдат различни и в зависимост от температурите и часа.

Представител на компанията обяснява, че според направените маркетингови изследвания, 20-годишните нежни представителки предпочитали например по-сладки и леки продукти като чаена напитка, мъжете над 50 са повече склонни да изберат зелен чай, а тези на 30 – кафе в кен. Интегрирайки тези проучвания в своите машини, фирмата просто иска да предостави на своите клиенти повече забавление чрез подобно взаимодействие между човек и автомат и така да подобри целия процес на пазаруване.

Ако се чудите какъв е ефектът от тези намерения, приходите от учтивия автомат са били тройно повече в сравнение с обикновен. Затова компанията планира да инсталира над 500 бройки в Токио и района за близките три месеца.

Източник: Yahoo!

Вашият коментар