Суши етикет

Ако все още не сте запознати с начина на консумация на прочутото японско ястие, ви предлагаме един бърз курс с основните моменти.

  1. Клечките: Почти всички заведенията в Япония използват клечки за еднократна употреба. След като ги получите или си ги вземете сами, разделете ги като ги хванете по средата и с рязко движение ги разчупете встрани. Във времето, когато не ги използвате ги оставете или в чинията, или на специалната поставка, която може да се намира отстрани. Ако не можете да използвате клечки, не се притеснявайте, късметът няма ви изневери. Отговорът – в точка 2.
  2. Напълно приемливо е да използвате при тази храна ръцете си. Традиционния начин на ядене на суши е бил точно с пръсти, без никакви прибори. Е, сега не се среща толкова често, но няма нужда да се притеснявате, ако решите да го използвате. Само се уверете, че сте си измили преди това ръцете.
  3. Пригответе соев сос преди да започнете с яденето. В по-скъпите суши ресторанти уасабито (зелената лютива паста) се прибавя директно в самото руло при неговото приготвяне, поради което не е нужно да слагате допълнително в соса. Самият сос се налива в специално приготвена малка купичка, която улеснява потапянето на рулцата суши.
  4. Традиционното суши е всъщност топката ориз с парче месо отгоре, а не завитите с морски водорасли кръгчета. Първият вид е известен още като нигири. След като вземете парчето суши, внимателно го обърнете. В идеалния случай трябва го да потопите в соевия сос не от страната на ориза, а от тази на месото. При употребата на клечки трябва да сте доста ловък с тях, но при яденето с пръсти не би трябвало да ви представлява проблем. След като парчето е минало вече през банята със соев сос, поставяте го в устата си, така че рибеното месо да е към езика.
  5. Сушито е предназначено да бъде изядено на една хапка. Затова се постарайте да следвате това правило, ако не искате да оплескате всичко около себе си със зърна ориз и пръски соев сос.
  6. Маринованият джинджифил, който притежава изключително силен и специфичен вкус, е презназначен за прочистване на вкуса между яденето на различните видове суши. Не е необходимо да го ядете в голямо количество като самото суши.
  7. Зеленият чай е чудесно допълнение като питие. Колкото до сакето, тъй като то е направено от ориз, не се препоръчва да се консумира с нигири сушито поради еднаквия базов продукт на двете – ориза. Единствено ако сте поръчали сашими – парчета риба без ориз, е приемливо да пиете и саке.

И не забравяйте основното – да се наслаждавате на храната!

Вашият коментар